dimarts, 25 de març del 2014

La torre més bella

Avui, vint-i-dos de març del dos mil catorze, hem obert la torre.
La Torre de les Aigües és un magnífic edifici cilíndric construït l’any 1882 per l’arquitecte Pere Falqués. La seva funció era extreure aigua potable del subsòl, però la salinització d’aquesta la va fer inservible en pocs anys. Va quedar integrada dins la fàbrica Macosa convertint-se en una icona del Poblenou; omnipresent darrere els seus terrats i venerada pels artistes per la seva potència estètica.
La torre, amb un deix de tristesa des de l'alçada, ha estat testimoni mut de tota la història del Poblenou, veient com al seu voltant tot canviava mentre ella envellia. Cent trenta-dos anys després de la seva construcció, l’Ajuntament i la Companyia d'Aigües de Barcelona, s’han fet càrrec de la seva restauració dirigida per l’arquitecte Antoni Vilanova.
L’acte oficial de re-inauguració s’ha celebrat aquest matí a la Plaça Ramon Calsina, al peu de la torre, i han assistit molts veïns i veïnes del barri entre gegants i castellers.
Ha estat presidit per l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el regidor del districte, l’arquitecte i un representant d’Aigües de Barcelona que es congratulava de la coincidència que avui fós el dia mundial de l’aigua. Només feia falta que plogués.
Acompanyant-los, hi havia presents l’Associació de veïns del Poblenou, els extreballadors de Macosa, una ampla representació de la família Calsina, i entre tots ells, un home especialment feliç, Jordi Fosas.
El president de l’Arxiu històric i la totalitat de membres de la junta ho hem viscut com un moment especial. Durant molts temps s'han anat deixant pistes, ara ja ho podem anunciar obertament:
L’Arxiu Històric del Poblenou, amb la seva tasca altruista en favor de la preservació del llegat històric va ser proposat per fer-se càrrec de les visites a la Torre de les Aigües i la cessió de l’edifici adjacent conegut com la Casa de les Vàlvules. Després de un debat intern, vam acceptar i emprenem aquest repte amb tota la il·lusió de què disposem.
Ara és el moment d’animar a tothom a què ens recolzi en la nova aventura, ja sigui visitant la torre o participant a les activitats que farem a la nostra propera ubicació.
 Us hi esperem.
Tota la informació sobre la Torre de les Aigües al número 17 de la revista Icària.