dijous, 21 de novembre del 2013

L'Agregació

Capçalera del primer número de la publicació "El Pueblo Martinense" de l'any 1879.
El 20 d’abril del 1897 un Reial Decret consumava l’annexió a Barcelona dels sis municipis que l’envoltaven. Això passava després de moltes pressions del municipi barceloní per la seva necessitat de sòl urbanitzable i ànsies de creixement. Gràcia, Sants, Les Corts de Sarrià, Sant Gervasi de Cassoles, Sant Andreu del Palomar i Sant Martí de Provençals, passaven a formar part de Barcelona en un procés conegut com l’Agregació. En primera instància va haver-hi certa voluntat de pacte i alguns municipis s’hi van avenir. Sant Martí, que incloïa el barri de Poblenou, fou l’últim a respondre a Barcelona doncs es va engendrar un encès debat entre alguns sectors socials.
El grup d'industrials i comerciants era reticents al que representaria l’annexió, tant en la racionalització urbanística com en el que fà a impostos i contribucions. Aquest nucli antiagregacionista que es va arribar a manifestar l’any 1889, estava liderat pel mateix alcalde del municipi Joan Agustí Carreras. Aquest mateix any va pronunciar un discurs en què es posicionava radicalment en contra de les intencions barcelonines. A l’altra banda hi havia els propietaris de terrenys, seduïts per la revaloració del sòl que els prometia Rius i Taulet.
Els obrers no es van arribar a posicionar del tot i no s’hi avenien a la idea antiagregacionista que promulgava l’empresariat. Probablement veien a venir que d’una manera o d’una altra ells seguirien igual. Efectivament, amb l’agregació Barcelona va acabar sent comprensiva amb els industrials martinencs, però va augmentar els impostos de consum i no va millorar les condicions de treball.
Podeu trobar més informació sobre l'Agregació al dossier del número 2 de la revista Icària.
També més informació sobre Joan Agustí Carreras als números 11 i 17 de la revista Icària.

dimecres, 6 de novembre del 2013

Manuel Arranz

Manuel Arranz Moreno (Barcelona, 1946-1990) Historiador i arxivista. Es va doctorar l’any 1979 en filosofia i lletres -història general-, amb una tesi sobre “Els professionals de  la construcció a la Barcelona del segle XVIII ”. Va exercir com a professor d’ història a la Facultat de Ciències Econòmiques i a l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona. Així mateix, va coordinar recerques sobre el patrimoni industrial. Dirigí l’Arxiu Municipal d’Esplugues de Llobregat fins a la seva mort.
Les seves investigacions es van centrar en aspectes de la Catalunya dels segles XVIII i XIX, com ara els moviments migratoris, l’arquitectura i la construcció, i l’economia. És coautor dels llibres Del Parc de la Ciutadella, una visió històrica. Anàlisi històrica de l’Ajuntament de Barcelona (segles XVIII i XIX) i Els March de Reus i el seu Palau a la rambla de Barcelona, publicada pòstumament. Al Poblenou, va ser membre actiu en la recuperació i revitalització de l’Ateneu de La Flor de Maig. Va ser membre fundador i president de L’Arxiu Històric del Poblenou. Des de l'any 2011, la biblioteca municipal al carrer Joncar duu el seu nom.
Aquesta breu biografia esta extreta de l'enciclopèdia "Poblenou en 135 veus".

dissabte, 2 de novembre del 2013

Benvinguts/des al Triangle de fum.
Com sabreu, l'Arxiu Històric del Poblenou som una associació independent que des de 1976, es dedica a la recerca, arxiu i difusió de dades i documents sobre el barri barceloní del Poblenou.
Ja fa molts anys que ens vàrem decidir a utilitzar el correu electrònic per comunicar-nos amb els nostres socis. Més endavant, en l'empresa més important i necessària vàrem començar a digitalitzar l’arxiu, i ja fa un temps, hem començat a mostrar-ho a tothom en una pàgina web pròpia a Internet.
Ara som als anys de les xarxes socials, i de forma natural, hem decidit utilitzar-les per aprofitar les seves grans possibilitats comunicatives. Emmarcat en aquesta nova aventura batejada com Arxiu 2.0, encetem aquest blog anomenat “El Triangle de fum”. Des d'aquest racó de la xarxa partim amb tres objectius principals:

Publicació dels materials de l’Arxiu.
En aquest espai principal, i de manera fixa, publicarem fotografies sobre el barri acompanyades d’un text. Darrera del text es farà referència a l’article d’on s’ha extret o bé, en el cas de ser inèdit, on es pot trobar més informació del mateix tema. Habitualment, trobarem publicacions més convencionals, ja sigui en forma d’articles, fotografies o vídeos. Totes s'aniran ordenant per carpetes visibles a la barra superior. Són Activitats, Urbanisme, Art, Carrer, Persones i Treball. A les barres laterals i inferiors altres seccions fixes com "Zona est" també s'aniran actualitzant.
Informació i difusió de qualsevol de les activitats relacionades amb l’Arxiu.
El blog serà un nou canal de difusió de qualsevol activitat relacionada amb l’Arxiu Històric del Poblenou, ja siguin sortides, presentacions, exposicions...
Ser presents al món.
Des del nostre blog us volem animar a participar, ja sigui en forma de comentaris, esmenes i opinions, com de treballs o documents més elaborats que podem arribar a publicar. També crearem una llista de pàgines web i blogs afins a la història del nostre barri i ciutat. La nostra intenció és la de crear una petita “comunitat AHPN” on intercanviar materials i fer-ne difusió mútua.