dijous, 31 d’octubre del 2013

Del Poblenou a la batalla de l'Ebre

Miquel Vidal signa a la sala d'actes de Can Felipa.
Més enllà de les grans franquícies i d’Amazon, hi ha vida. Ho demostren diàriament les llibreries de barri, beneïdes siguin. Petita només en metres quadrats i referència indefugible de les activitats culturals del Poblenou els últims 30 anys, la llibreria Etcètera va coorganitzar ahir un acte modèlic, amb la Comissió de la Dignitat i l’Arxiu Històric de Poblenou: la presentació del llibre Del Poblenou a la batalla de l’Ebre, de Miquel Vidal.
L’obra esta basada en els records de Francesc Febrer, el Paco, membre de la lleva del biberó, ferit de guerra i un de tants herois oblidats, d’un bàndol i de l’altre, que es van jugar la vida quan eren uns nens en defensa d’un ideal o perquè no els quedava més remei. Desgraciadament, el llibre ja no el podrà llegir el seu protagonista, que va morir l’any passat. Però sí que podran llegir-lo els seus nebots i el seu germà. Que ahir eren presents en un acte en què va quedar petita la sala de conferències del centre cívic de Can Felipa, a la plaça del reporter Josep Maria Huertas, un nom sota l’advocació del qual s’haurien de posar tots els periodistes de la ciutat. En realitat, tots els periodistes, i més en aquests temps de conferències de premsa amb teles de plasma i en que no s’admeten preguntes. L’acte va servir perquè per primera vegada es projectés davant el públic una part de l’arxiu perdut de Francesc Boix, un altre nen soldat que va acabar al camp d’extermini de Mauthausen. Un heroi. Com Antoni Garcia, de Tortosa, i tants d’altres injustament oblidats. Francesc Boix i els seus companys de captiveri que treballaven al laboratori fotogràfic del camp es van jugar la vida, robant negatius que van ser utilitzats després com a prova de càrrec a Nuremberg. Les fotos perdudes, que s’havien de subhastar a França davant la desídia de la Generalitat, van ser comprades gràcies a una iniciativa de la Comissió de la Dignitat i l’ajut econòmic de 47 particulars, alguns dels quals eren ahir a la sala. Una part molt important del material reflecteix escenes del front d’Aragó i la batalla de l’Ebre, on Francesc Boix va arribar amb tot just 17 anys. Aquests són els escenaris també del llibre de Miquel Vidal. La presentació de la seva obra va ser una ocasió ideal per a l’exposició de fotos, que acabaran a l’Arxiu Nacional de Catalunya i seran objecte d’una mostra el 2014.
La lectura de Del Poblenou a la batalla del Ebre, que parla d’un milicià que va combatre durant tota la guerra amb els mateixos pantalons, els que es va emportar de casa seva, fa posar la pell de gallina. Com les fotos. Pep Cruanyes, portaveu de la Comissió per la Dignitat, va donar explicacions. “Aquest oficial va morir poc després de fer-se la instantània. Aquest altre va ser afusellat al Camp de la Bota”. A les imatges es veuen nens, amb espardenyes i fusells, i homes de cap a peus (a la lleva del biberó també van ser cridats homes de quaranta anys). Només els oficials anaven amb uniformes reglamentaris. Ahir, per un moment, tots ells van ser rescatats de l’oblit gràcies a altres herois anònims. Fills o veïns del Poblenou, com el representant de la Comissió de la Dignitat i de l’Arxiu Històric local. O com el mateix escriptor, Miquel Vidal, i els responsables d’aquesta petita gran il·lusió que és Etcètera.
Llarga vida a la lectura i als llibre que ens impedeixen oblidar. I llarga vida a Etcètera i totes les llibreries de barri.
Article de Domingo MarchenaLa Vanguardia del dia 25 d'octubre de 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada